dimarts, 17 de novembre del 2015

La legionel·losi

   De vegades, especialment a l'estiu, escoltem la notícia que ha hagut un brot de legionel·losi que ha afectat algunes persones. Però, en què consistix aquesta malatia que afecta l'aparell respiratori?

   La legionel·losi  és una infecció del tracte respiratori causada pel bacteri Legionella pneumophila. També és coneguda com a malatia del legionari perquè  es va manifestar entre els membres que acudiren a una convenció de la legió americana l'any 1976.

   Aquest bacteri viu normalment associat a aigües superficials a la natura, com ara llacs o estanys, en les quals forma part de la flora bacteriana natural. Des d'aquests llocs colonitza els sistemes d'abastiment d'aigua de les ciutats mitjantçant la xarxa de distribució i subministrament d'aigua. El problema comença quan arriba a certs llocs, per exemple les torres de refrigeració dels grans sistemes d'aire condicionat, ja que mantenen una temperatura òptima per a la seua multiplicació i, a més a més, generen la nebulització de l'aigua produïda, la qual cosa provoca paral·lelament la disseminació de bacteris que viatgen suspesos en les xicotetes gotes d'aigua generades. La trasmissió es produïx quan una persona les inhala, ja que arriben als pulmons i poden reproduir-se dins d'algunes cèl·lules del sistema immunitari per a començar la infecció.

   La malaltia pot manifestar-se de dos maneres, o bé mijantjant una simple febra passatgera, o bé mitjantançant el desenvolupament d'una pneumònia. Normalment amb l'administració d'antibiòtics s'aconseguix superar-la. No obstant això, algunes persones com ara els ancians i persones que presenten poblemes del sistema immunitari són col·lectius de risc, ja que poden sorgir complicacions que posen en perill sa vida.

   Per això, és molt important dur a terme programes d'inspecció en els quals es netegen  i desinfecten  aquestes intal·lacions abans de l'estiu, època en què es posen en marxa, a fi d'evitar la propagació d'aquesta afecció.


Harmannella entrapping Legionella
Imatge: Legionella pneumophila. Imatge disponible
en commons.wikimedia.org sota llicència CC0.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada